Az idei év a Toyota számára sok szép sikert hozott: egyrészt megerősítette vezető szerepét nemcsak a globális térben, hanem a hazai piacon is. Másrészt pedig a versenypályákon is diadalmas esztendőt könyvelhet el a japán márka.

Az év nyitányaként érkezett az iparági hír: a Toyota 2022-ben történetében először lett első a teljes, a kivonásokat is magába foglaló hazai személyautó- és kishaszongépjármű piacon. A hosszú távon forgalomban maradó újautó piacon még látványosabb a Toyota által elért siker. A japán autógyár itt 14.810 új autót adott el 2022-ben.

Globális szinten pedig a Toyota-csoport 2022-ben világszerte 10.483.024 új autót értékesített. Ezzel a harmadik egymást követő évben lett a világ legnagyobb autógyártója. Bővebben erről itt írtunk.

A Toyota-modellek sorában mérföldkőhöz érkezett a Yaris gyártása. Hatodik Toyota modellként a Yaris is átlépte a bűvös tízmilliós eladott darabszámot. A márkatörténeti mérföldkő egy Yaris GR SPORT autóhoz fűződik. 2023 szeptemberében a Toyota Motor Corporation pedig elérte a 300 milliós gyártási számot. A jeles mérföldkőben hatalmas szerepe van a Corollának, amelyből eddig 53,3 millió készült el.

Nyár derekán a Toyota bemutatta az elmúlt évek talán legjobban várt modellfrissítését. Az új C-HR-rel a környezettudatos japán gyár még magasabbra emelte a tétet. Az új modell decemberben a Koto Autóházba is megérkezett.

Bemutatta a Toyota a közkedvelt Yaris Cross 2023-as modellfrissítését. A népszerű városi szabadidő-autó számos újdonsággal, köztük új hibrid hajtáslánccal és fejlett digitális megoldásokkal emeli magasabb szintre az autózás élményét. Ezeken kívül megújult az ikonikus Land Cruiser terepjáró is.

Autósport terén is sikeres évet zárt a Gazoo Racing. A csapat világbajnoki címet szerzett a FIA Rally Világbajnokság 2023-as szezonjában és megvédte címét. Kalle Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen idén is megszerezte az egyéni világbajnoki címet!

Ugyancsak világbajnoki címet szerzett a TOYOTA GAZOO Racing a 2023-as Rally-Raid (WR2C) Világbajnokságban is. Az egyéni címeket a csapat versenyzői, Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel hódították el.

 

Shares
Share This