Hatodik Toyota modellként nemrégiben a Yaris is átlépte a bűvös tízmilliós eladott darabszámot. A márkatörténeti mérföldkő egy Yaris GR SPORT autóhoz fűződik, amely a japán autógyár franciaországi üzemében készült el.

Minden idők legnagyobb darabszámban értékesített autója címet hosszú ideje a Toyota Corolla birtokolja több mint 50 millió eladott darabbal. Mellette a Camry, a RAV4, a Hilux és a Land Cruiser büszkélkedhet 10 millió feletti eladással.

Hozzájuk csatlakozott és lett az elitklub tagja a Yaris

A Toyota divatteremtő kiasutója gyártásának 25. évében érte el a globális értékesítési mérföldkövet. A tízmilliomodik autó, egy Yaris GR SPORT a Toyota franciaországi üzemében készült, amely 2001 óta ad otthont a Yaris európai gyártásának.

Az évek során a Yaris négy generációja új biztonsági és technológiai mércéket állított fel a B kategóriában, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a modell kétszer nyerte el az ’Év autója’ címet: először 2000-ben, majd 2021-ben. A Toyota Yaris emellett négy egyéni és három gyártói Rally Világbajnoki címmel is büszkélkedhet.

2023 februárjának végére a modellcsalád összesített értékesítése Európában elérte az 5,1 millió darabot. 2022-ben a Yaris család eladásai a Toyota teljes európai értékesítésének több mint egyharmadát tették ki.

A Yaris gyártása 1999 januárjában kezdődött a japán Aichi Takaoka üzemben. Ma a Yarisnak 10 országban van gyártóbázisa: Japánban, Brazíliában, Kínában, Tajvanon, Indonéziában, Malajziában, Pakisztánban, Thaiföldön, Franciaországban és Csehországban.

Első generáció – Piccolo Genio más néven a Kis Zseni

Az 1990-es évek végén a Toyota egy új kompakt, globálisan elérhető modellt szeretett volna fejleszteni. A Yaris forradalmi “nagy-kicsi” kialakításával újraírta a kisautók szabálykönyvét. A világ először az 1997-es Frankfurti Autószalonon láthatta a Toyota vízióját. Egy évvel később pedig már debütált is az új, sorozatgyártású Toyota Yaris.

Az első generációs Yaris stílusos, karakteres lett, és célirányosan az európai ízlésre volt tervezve. A Yaris örökre beírta magát a Toyota történetébe, amikor elnyerte a 2000-es Év Autója címet, hiszen az első Toyota modell volt, amely elnyerte a rangos díjat az európai autós újságírókból álló zsűritől.

Második generáció – ötcsillagos teljesítmény

A Yaris a 2005-ben bemutatott második generációval vált felnőtté. Az autó népszerűségét megalapozó, optimális belső teret és kényelmet biztosító okos kialakítás, valamint a biztonságot és a teljesítményt szolgáló fejlett technológiák tovább fejlődtek.

A magasabb biztonsági szabványok felállításának irigylésre méltó története az utasok védelmére vonatkozó ötcsillagos Euro NCAP minősítéssel bővült.

Harmadik generáció – Helló hibrid

Az összes Yaris generációt úttörő szellem jellemzi, és a 2012-ben bemutatott harmadik generáció forradalmasította a kisautó piacot azzal, hogy bevezetett egy öntöltő hibrid opciót, és az eddigi legfejlettebb Yaris lett.

Negyedik generáció – dinamikus teljesítmény és biztonság

A 2020-ban piacra dobott negyedik generációs Yarist a világ legbiztonságosabb kisautójának tervezték, köszönhetően az alapfelszereltség részeként kínált fejlett vezetéstámogató rendszereknek. Alig több mint húsz évvel azután, hogy a Yaris elnyerte a Toyota első Év Autója díját, a negyedik generációs Yarist az 59 európai autós újságíróból álló zsűri a 2021-es Év Autójának választotta.

2020-ban bemutatkozott a nemzetközileg elismert, a vezetés tiszta élményére összpontosító GR Yaris verzió, 2021-ben pedig a kiváló képességekkel megáldott városi SUV, a Yaris Cross.

GR Yaris – Díjnyertes sportautó

A sikeres Yaris GRMN és az első Yaris GR SPORT nyomán 2020-ban megérkezett az első eredeti GAZOO Racing sportmodell, a GR Yaris. Ezt a közúti sportautót a Yaris WRC sikere ihlette.  Ez a Toyota GAZOO Racing World Rally Team színeiben egy gyártói címet, valamint két egyéni világbajnoki címet szerzett a modell megjelenéséig.

NÉZZE MEG KÉSZLETEN LÉVŐ SZALONAUTÓINKAT >>>

Shares
Share This