Dakarra készül a kiváló Formula 1-es világbajnok és a Toyota

Fernando Alonso és navigátora, Marc Coma is rajthoz állt a dél-afrikai Lichtenburg 400 versenyen. A spanyol duó számára ez volt az első tereprally verseny Toyota Hilux versenyautóval.

A duó a felkészülés alatt változatos terepen teljesítette a 300 kilométeres shakedownt szeptember 12-én. Majd másnap Fernando és Marc a tizedik helyről indulva vágott neki az 55 kilométeres távnak. Összességében a harmadik legjobb időeredményt érték el. Ennél jobb időt csak a TOYOTA GAZOO Racing South Africa színeiben induló Henk Lategan és Giniel de Villiers ért el, szintén Hiluxokkal.

A verseny napján a harmadik helyről rajtolva Alonsoék a 27. kilométernél felborultak. A Hilux szélvédője betört. Így porvédő szemüveget viselve voltak kénytelenek tovább haladni az összesen 190 kilométeres távon.

A szerviz során a csapat rohamtempóban kicserélte a szélvédőt. A verseny szervezőivel egyetértésben úgy döntöttek, hogy a páros a mezőny előtt vágjon neki a következő résztávnak. A második etapban aztán egy madár miatt ismét betört a szélvédő. Fernando és Marc ismét megmutatták, milyen elszántak. Navigálás, illetve vezetés közben felváltva tartották a törött üveget, így teljesítették a 190 kilométeres távot. Összesítésben a 16. helyen értek célba.

Fernando és Marc összesen újabb 728 kilométernyi tereprallys tapasztalattal gazdagodott a Lichtenburg 400 során, ahol gabonaföldeken, szavannán haladtak és kiszáradt folyómedreken keltek át. A szakággal ismerkedő spanyol duó számára azonban még a megtett távnál értékesebb az a tapasztalat, amit a tereprally versenyzés hevében gyűjthettek a Dakar felé vezető úton.

A Lichtenburg 400 versenyt végül Giniel és navigátora, Dennis Murphy nyerte meg, míg csapattársaik a TOYOTA GAZOO Racing South Africa csapatánál, Henk és navigátora, Brett Cummings végeztek a második helyen.

Ezzel a csapat már az utolsó előtti fordulóban megszerezte a 2019. évi South African Cross Country versenysorozat bajnoki címét.

A következő kihívás Fernando és Marc számára a Marokkó Rally lesz, amelyet október 3-9. között rendeznek. Tavaly a címvédő Dakar Rally-bajnok, a TOYOTA GAZOO Racing South Africa színeiben versenyző Nasser Al-Attiyah nyerte meg ezt a rallyt navigátorával, Mathieu Baumellel. A versenyzők összesen 2500 kilométert autóznak, amelyből 1868 kilométeren időmérés is lesz. A pilóták itt többféle murvás útfelülettel, homokdűnékkel és igen nehezen átlátható terepekkel is találkoznak majd.

 

 

Shares
Share This