A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team a harmadik hazai győzelmét ünnepelhette a Finn Rallyn. A siker a kivételes hétvégét produkáló Elfyn Evansnek és navigátorának, Scott Martinnak köszönhető. A brit duó győzelmével akár bajnok is lehet, ha a következő két fordulóban megelőzi az ugyancsak Toyota Yarissal versenyző Ogier-Ingrassia párost.

A több mint kétéves kihagyás után újra megrendezett Finn Rally tempós murvás útjai komoly kihívás elé állították a csapatokat. A pénteki nyitónap végén a Toyota csapatból Evans állt a legjobb helyen a harmadik pozíciójával.

Szombat délelőtt aztán négyből négy szakaszgyőzelemmel az élre tudott állni, a zárónapot pedig 9,1 másodperces előnnyel várhatta.

A végső győzelmet stílusosan a rallyzáró Power Stage szakaszon elért első helyezésével biztosította be, ezzel begyűjtve mind az öt megszerezhető bónuszpontot.

Ez az eredmény azt jelenti, hogy a Toyota Yaris WRC – amely a rally hazájában, Jyväskylä városában született meg – megőrizte rekordot jelentő hazai veretlenségét, amely a 2017-es debütálása óta tart.

A mostani siker a versenyautó 25. WRC győzelme, amely a 2022-es új szabályok bevezetése előtti utolsó murvás versenyen született meg. Ráadásul ez egyben a Toyota 200. dobogós helyezése a WRC világában, ezzel harmadik gyártóként elérve ezt a különleges számot.

Szezonbeli második győzelmével Evans 24 pontra csökkentette lemaradását a bajnokságot vezető csapattársával, Sebastien Ogierrel szemben. A hátralévő futamokon még ledolgozhatja hátrányát.

A gyártók versenyében a Toyota 61 pontra növelte előnyét.

Ogier előtt a negyedik helyen Esapekka Lappi és Janne Ferm végzett, akik saját tulajdonban lévő Toyota Yaris WRC versenyautójukkal indultak el a versenyen.

Elfyn Evans így nyilatkozott a győzelme után: a teszteken változtattunk az autó beállításain, és pénteken már egészen korán éreztem a magabiztosságot. Nagyon boldog és hálás vagyok a csapat munkájáért, kiváló hétvége volt. A bajnoki győzelem a pilóták mezőnyében még mindig távol van tőlem, de továbbra is a legjobbunkat adjuk majd minden versenyen.”

A VÉGEREDMÉNY:

 1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 2 óra 19 perc 13.7 másodperc
 2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +14.1 mp
 3. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +42.2 mp
 4. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +58.8 mp
 5. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +2 p 54.4 mp
 6. Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +5 p 02.3 mp
 7. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta WRC) +6 p 22.9 mp
 8. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Volkswagen Polo GTI R5) +9 p 52.1 mp
 9. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10 p 07.8 mp
 10. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +10 p 52.8 mp
 11. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +1 ó 02 p 51.7 mp

A bajnokság következő fordulója a Spanyol Rally lesz október 14-17. között.

Shares
Share This