A horvát futamon szerzett első helyükkel Elfyn Evans és Scott Martin visszatértek a dobogó legfelső fokára a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team csapatával. Négy futam után így a három Toyota pilóta vezet, és a gyártók mezőnyében is a japán gyár csapata áll az élen.

Kitűnő teljesítményüknek köszönhetően Evans és Martin megszerezték ötödik győzelmüket a Toyota Gazoo Racong színeiben, amely a 2021-es Finn Rally óta az első diadaluk volt.

A Zágráb körüli aszfaltos szakaszok ismét nagy kihívást jelentettek, de Evans képes volt megtalálni a megfelelő egyensúlyt az óvatosság és a sebesség között. A páros az utolsó szakaszokon óvatosabban vezethetett, így is 27 másodperccel a második előtt nyerte meg a fordulót.

Evans és Martin dobogós társaikkal együtt barátjuknak és versenyzőtársuknak, Craig Breennek ajánlotta az eredményt, aki tragikus körülmények között vesztette életét a forduló előtti tesztek során. Martin 2014 és 2018 között Breen navigátora volt, és együtt szerezték meg első dobogós helyezésüket is a WRC-ben.

Két toyotás csapattársuk, Kalle Rovanperä és Sébastien Ogier is az első ötben végeztek, miután a pénteki második szakaszon ugyanott kerültek bajba. Egy nagy úthiba megállásra és kerékcserére késztette őket.

Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen összesen hat szakaszt nyertek, így a negyedik helyen végeztek. Ogier és navigátora, Vincent Landais hétszer érte el leggyorsabb időt a hétvégén, és az ötödik helyet szerezték meg.

Ogier és Evans így immár közösen vezetik a pilóták bajnokságát, egy ponttal Rovanperä előtt. A Toyota ezzel 29 ponttal vezeti a bajnokságot. Takamoto Katsuta a TGR WRC Challenge Program által támogatott GR YARIS Rally1 HYBRID volánja mögött az első hatban végzett.

Jari-Matti Latvala csapatvezető így nyilatkozott a verseny után: „nehéz hét volt ez a rallyközösség számára, és a legfontosabb itt az volt, hogy egy biztonságos fordulót és jó versenyt láthassunk, ahogy Craig is szerette volna. Elfyn és Scott számára nem volt könnyű eljönni erre az eseményre, de fantasztikus munkát végeztek. Megérdemlik a győzelmet: úgy gondolom, hogy nagyon sokat jelent számukra, hogy újra nyertek.

A végeredmény:

1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 óra 50 perc 54,3 másodperc
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +27,0 mp
3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58,6 mp
4. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 p 18,3 mp
5. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 p 28,0 mp
6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2 p 22,5 mp
7. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4 p 22,6 mp
8. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +7 p 51,3 mp
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +8 p 07,4 mp
10. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +9 p 16,7 mp

A bajnokság állása 4 forduló után:

1. Ogier 69
2. Evans 69
3. Rovanpera 68
4. Tanak 65
5. Neuville 58

Irány Portugália

A Portugál Rally május 11. és 14. között kezdi meg az egymást követő murvás versenyek sorát. Az ország északi részén, Porto közelében található Matosinhos klasszikus szakaszokat kínál homokos és kavicsos utakon.

NÉZZE MEG KÉSZLETEN LÉVŐ SZALONAUTÓINKAT >>>

 

Shares
Share This