Kalle Rovanperä és navigátora, Jonne Haltunnen nyerte a FIA Rally Világbajnokság horvát futamát. A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team három futam után a gyártók versenyében 126 ponttal, 42 pontos előnnyel áll az élen.

2021-ben már a horvát verseny elején kiesett, így szinte ismeretlen pályán versenyzett a Toyota GR YARIS Rally1 fedélzetén Kalle Rovanperä és navigátora, Jonne Haltunnen.

Ez nem akadályozta meg őket abban, hogy egész hétvégén elképesztő formában versenyezzenek.

 

 

A nagyrészt esős pénteki napon nyolc szakaszból hatot megnyertek, ezzel több mint egy perces előnyre tettek szert ellenfeleikkel szemben. Az előnyük szombat reggel sérült gumiabroncsuk miatt elolvadt. Azonban nem adták fel, és a nap végén egy szakaszgyőzelemmel ismét majdnem 20 másodperc előnnyel várhatták a zárónapot.

A vasárnapi első szakaszra is megőrizték kiváló formájukat, így további 10 másodperccel növelték az összetett előnyüket.

 

 

Az időjárási fordulatokban is változatos zárónap elképesztő izgalmakat tartogatott, amelyen  az utolsó szakaszon dőlt el a győzelem. Rovanperä ismét nagyot alkotott, és a nagy rivális Ott Tänakot 5,6 másodperccel múlta felül. A Toyota pilótája sorozatban második győzelmét aratta, ezzel 29 pontra nőtt előnye a világbajnokságon.

Ez volt a 21 éves pilóta negyedik győzelme WRC karrierje során, és az első aszfalton – mindezt úgy, hogy eddig összesen 9 fordulóban indult.

 

 

Elfyn Evans már péntek reggel kétperces hátrányba került, mivel két szakaszt is leszakadt gumiabroncsokkal kellett befejeznie. A hétvége további részében két szakaszgyőzelemmel és a Power Stage-en szerzett harmadik helyével végül ötödik lett összetettben.

 

 

A Toyota-csapat három duója a hétvége 19 szakaszából 14-et megnyert, ezzel bizonyítva a vadonatúj GR YARIS Rally1 elképesztő teljesítményét.  A TGR WRC Challenge Program pilótája, Takamoto Katsuta egy hellyel Evans mögött a hatodik helyen végzett, és ismét pontot szerzett a TGR WRT Next Generation számára.

„Úgy érzem, ez az eddigi legszebb győzelmem. Nagyon kemény volt a hétvége, a körülmények nagyon megnehezítették. Lesznek még nehezebb versenyek, számomra teljesen új, murvás utakon, de most természetesen kiélvezem a győzelmet”- nyilatkozott Kalle Rovanperä.

 

Végeredmény:

1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2 óra 48 perc 21,5 másodperc

2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +4,3 mp

3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2 p 21,0 mp

4. Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +3 p 07,3 mp

5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +3 p 46,0 mp

6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +8 p 08,5 mp

7. Yohan Rossel/Valentin Sarreaud (Citroën C3 Rally2) +10 p 01,0 mp

8. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 p 01,2 mp

9. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 p 11,9 mp

10. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 p 48,5 mp

49. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) +1 ó 21 p 31,7 mp

Mi következik?

A Portugál Rally május 19. és 22. között az év első murvás eseménye: az ország északi részén, a Porto melletti Matosinhosban rendezik a futamot.

NÉZZE MEG KÉSZLETEN LÉVŐ SZALONAUTÓINKAT >>>

Shares
Share This