A nyest, ez a kecses ragadozó alaposan megkeserítheti az autósok életét. Kedvezőbb esetben csak a jármű tetejét, vagy a motorház belsejét járják össze, és nevezik ki felségterületüknek különféle otthagyott nyomokkal. Rosszabb esetben viszont a kábelek és különféle alkatrészek is áldozatul esnek erős fogazatuknak.

A nyest általában 40-50 centiméter hosszúságú, 1-2 kilogramm súlyú, karcsú emlős. Az urbanizációval napjainkban a ragadozók a városi létforma mindennapos jelenségévé váltak.

Élelem után kutatva a nyestek főként éjszaka portyáznak.

Kicsi termete miatt a kisebb réseken is könnyedén átpréseli magát, egy autó motorházába bejutni abszolút nem akadály számára. Garázdálkodásuk a kívülről is látszik, de megrághatják a motortérben a gumit tartalmazó alkatrészeket, szigetelőanyagokat, elektromos vezetékeket, hűtő- vagy gyújtókábeleket, nagy károkat okozva a tulajdonosoknak.

Az elmúlt évben az ADAC adatai szerint több mint 200 ezer nyestkárt jelentettek Európában a biztosítók felé. Ezek azok az esetek, ahol a tulajdonos rendelkezett biztosítással a nyest kártételére, a tényleges esetek száma ennek többszöröse.

Mit tehetünk a nyest ellen?

Biztosnak tűnő megoldás a zárt garázs. Bár az apró tetőréseken ide is gond nélkül bemászik a kecses állat, többségében a zárt tér azért védelmet ad a gépkocsinak, nem beszélve az építmény egyéb előnyeiről. Sajnos nem mindenkinek van erre lehetősége, sokak számára nem marad más, mint az udvar vagy az utca. Más „fegyverhez” kell nyúlni.

Hangokkal is próbálkozhatunk

Egy tacskónak például nagy hangja van, ez tény. De minden autó mellé nem tehetünk a komoly vadászösztönökkel megáldott apró vadászkutyából. Az ultrahangos nyestriasztó készülékek az emberi fül számára alig hallható frekvencián bocsátanak ki hangokat, az állatok pedig érzékenyek erre és messze elkerülik a környékét.

Trükkök és praktikák

Főleg az üdülőövezetekben gyakori látvány az autók köré kihelyezett vízzel teli palack, amelyek éjszaka tükröződéssel, vagy az eldőlésükkel riasztják el a hívatlan vendéget.

Balatoni életkép: vizespalack az autó kerekénél

Próbálkozhatunk autó alá helyezett hálóval is, de ha nem mindig otthon tölti az éjszakát a gépkocsi, akkor ezt kényelmetlen magunkkal vinni. Vannak különféle csapdák is, ezeket nem feltétlenül ajánljuk, mert a macskákat is befogja. Ha pedig megvan a nyest tettes, akkor jön a kérdés, hogy mit csináljunk vele?

Szagok és illatok a nyest ellen

Az autósboltokban többféle spray-t kaphatunk, amelyeket a motortérbe fújva elméletileg elkerülik a ragadozók. Azon kívül, hogy rendkívül zavaró a ragacs a motor különféle részein, sajnos a lábnyomok is visszatérnek idővel.

Vannak levendulával, citrommal illatosított termékek, amelyek különféle szőröket is tartalmaznak, így igyekeznek távol tartani a betolakodót.

Egy kis zsákocska szőr, némi illattal turbózva

Csatasorban az elektromosság

Az elektromos nyestriasztó jól bevált megoldás a nyestek ellen. A szakemberek érintkezőlemezeket telepítenek a motortérbe azokra a helyekre, ahol szívesen közlekedik az állat. Ha hozzáér valamelyikhez, akkor kisebb áramütést szenved, amely azért elég erős ahhoz, hogy távol maradjon legközelebb az autótól.

Elektromos védelem megbízható megoldás

Önnek is problémái vannak a nyestekkel? Kérje szakértőink segítségét. Hívjon minket, írjon nekünk!

Shares
Share This