Világbajnoki címet szerzett a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team a FIA Rally Világbajnokság 2023-as szezonjában. A csapat ezzel megvédte címét. Az egyéni helyezések sorsa a hátralévő két futamon dől majd el: a toyotás tehetség Kalle Rovanpera és navigátora, Jonne Halttunen 31 pont előnnyel állnak az élen.

A FIA Rally világbajnokság mezőnye hétvégén a dél-amerikai kontinensre költözött. Chilében csodálatos környezetben technikás, erdős, kavicsos, kanyargós szakaszok vártak a pilótákra és navigátoraikra.

Elfyn Evans és navigátora, Scott Martin sokáig versenyben volt a végső győzelemért, ám gumiproblémáik miatt a befejező szakaszokon lelassultak, így visszaestek a harmadik helyre. Kalle Rovanperä a 23. születésnapján szerezte meg a szezon hatodik Power Stage-győzelmét, végül két pont lemaradással zárt Evansszel szemben, és negyedik lett. A Takamoto Katsuta és Aaron Johnston páros pedig az ötödik helyen zárt.

Ez a teljesítmény azt jelenti, hogy a Toyota Gazoo Racing gyártói világbajnoki címet szerzett 2023-ban is!

A csapat negyedik alkalommal nyerte el a bajnoki címet megalakulása óta, a Toyota számára pedig a márka történeték hetedik világbajnoki címét szerezték meg.

Az egyéni címek sorsa a hátralévő két futamon dől majd el Rovanperä és Evans között. A fiatal finn tehetség és navigátorának előnye 31 pontos az Evans-Martin páros előtt.

Jari-Matti Latvala csapatvezető így nyilatkozott: „nehéz versenyen vagyunk túl. Nagyon büszke vagyok a csapatra a szezon során eddig végzett munkáért. Két fordulóval a szezon vége előtt világbajnokon lettünk, ez hatalmas siker számunkra.

A szezon utolsó előtti futamát október 26-29. között Európában rendezik: a Közép-Európa-rali, Németország, Csehország és Ausztria aszfaltútjain zajlik majd.

Sportos élményekre vágyik Ön is? Tekintse meg készleten lévő GR-sportmodelljeinket! 

Shares
Share This