BLOG

Második lett a Toyota a Dakaron

A márka teherautója, a Hino viszont kategóriagyőztes lett a legendás versenyen

Bár a 2020-as Dakar Rally utolsó szakaszát a TOYOTA GAZOO Racing pilótája, Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel nyerte, végül nem sikerült a címvédés. A vállalat versenyistállója által indított mind a négy csapat sikeresen befejezte a versenyt. A japán autógyártó teherautómárkája, a Hino a Team Sugawara révén kategóriájában az első helyen zárta a legendás megmérettetést.

Összefoglaló a verseny második feléről:

A hatodik szakasz

Mind a négy legénység bekerült az első nyolc közé a 2020-as Dakar Rally 6. szakaszán. A négyesből ismét Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel szerepelt a legjobban, akik a Toyota Hiluxszal 3 perc 22 másodperccel a szakaszgyőztes után értek célba harmadikként.

A hetedik szakasz

Ismét mind a négy csapat célba ért a 2020-as Dakar Rally hetedik szakaszán, ami magában foglalt egy kimerítő, homokdűnékkel tarkított 546 kilométeres speciál szakaszt is. Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel érték el a legjobb időeredményt, ez 2 perc 12 másodperccel volt gyengébb a szakaszgyőztes idejénél. Ezzel összetettben továbbra is tartották második helyezésüket.

A nyolcadik szakasz

Fernando Alonso és navigátora, Marc Coma ezen a napon letették névjegyüket a 2020-as Dakar Rallyn. A 8. szakaszon a második legjobb időt érték el, alig 4 perc 4 másodperccel lemaradva első közös szakaszgyőzelmükről. Ez a páros volt aznap a leggyorsabb a TOYOTA négy legénysége közül a 477 kilométeres, hurkot formázó szakaszon.

A kilencedik szakasz

A TOYOTA GAZOO Racing versenyzői, Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel a 9. szakaszon nyújtott káprázatos teljesítményüket követően alig 24 másodpercre jöttek fel az első helyezetthez képest. Ezen a szakaszon a legénységek 868 kilométert tettek meg Wadi Al Dawasirtól a Szaúd–Arábia keleti részén fekvő Haradhig.

A tizedik szakasz

A 2020-as Dakar Rally 10. szakasza igazi drámát hozott a TOYOTA GAZOO Racing számára, mivel két legénysége is sok időt veszített. Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel a szakasz felénél kerültek bajba a navigálással, ami 17 perc 46 másodpercükbe került. Fernando Alonso és navigátora, Marc Coma pedig nem sokkal a 680 kilométeres szakasz rajtja után átfordultak a Hiluxszal, miközben egy homokdűnén igyekeztek átkelni. Nekik nem esett bajuk, de a szélvédő összetört, és deformálódtak a futómű egyes alkatrészei is. A TOYOTA GAZOO Racing leggyorsabb egysége ezen a szakaszon Giniel de Villiers és navigátora, Alex Haro volt, ők a harmadik legjobb idővel értek célba.

A tizenegyedik szakasz

A 11. szakaszt követően mind a négy TOYOTA GAZOO Racing legénység biztonságban visszaért a haradhi táborba, ahol a csapat szerelőbrigádjai már készenlétben álltak, hogy felkészítsék a Toyota Hiluxokat a 2020-as Dakar Rally utolsó szakaszára.

Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel erős tempót diktáltak a maratoni szakasz második felében, megpróbálták ledolgozni a 17 perc 46 másodperces időhátrányt, amit a 10. szakaszon a nehézkes navigálás miatt felhalmoztak. A páros végül a második helyen végzett, alig 10 másodperccel elmaradva a szakaszgyőztes idejétől, amivel 8 perc 3 másodpercre csökkent a hátrányuk az összetettben élen álló egység mögött.

A tizenkettedik, utolsó szakasz

Bár a szakasz nem volt elég hosszú ahhoz, hogy Nasser és Mathieu beérjék az első helyen álló egységet, így is sikerült időhátrányukat 3 perc 56 másodperccel csökkenteni, bebiztosítva ezzel második helyezésüket az összetettben.

Fernando Alonso és Marc Coma duója volt a második leggyorsabb TOYOTA GAZOO Racing legénység ezen a szakaszon, ahol a negyedik legjobb időt érték el, alig 3 perc 25 másodperccel elmaradva Nasser és Mathieu eredményétől. Fernando és Marc összetettben a 13. helyen végeztek, 4 óra 42 perc 47 másodperccel a győztes autó mögött.

A sokféle nehézség – köztük 42, egyenként átlagosan másfél perces időveszteséggel járó defekt – ellenére a  TOYOTA GAZOO Racing legénységek teljes erőbedobással küzdöttek abban a tudatban, hogy számíthatnak a Hilux megbízhatóságára. Sajnos a két lerövidített utolsó szakasz miatt nem tudták ledolgozni időhátrányukat a Dakar Rally bajnoki cím megvédéséhez.

A Toyotának nem sikerült ugyan a címvédés. A TOYOTA GAZOO Racing vezető pilótája, Nasser Al-Attihah és navigátora, Mathieu Baumel hiába voltak végig az első helyen autózó Carlos Sainz-Lucas Cruz páros sarkában, egy navigációs tévedés és két lerövidített szakasz miatt végül a második helyet szerezték meg. A csapat és a Hiluxok azonban remekül helytálltak a világ legkeményebb tereprally versenyén.

A Toyota világszintű elnöke, Akio Toyoda, aki Morizo becenéven maga is a TOYOTA GAZOO Racing mesterpilótája, nyílt levélben köszönte meg az emberfeletti erőfeszítéseket, hihetetlen küzdőszellemet, és persze a szurkolók lelkes támogatását.

 

Ismerje meg készletajánlatunkat!