Új mérföldkőhöz érkezett a hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológia

A CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg károsanyag-kibocsátás nélkül Németországban a Toyota Miraival. 

Már a kétmilliomodik megtett kilométert is elérte a CleverShuttle nevű német fuvarmegosztó startup flottája. Ez idő alatt 567 ezer utast szállítottak károsanyag-kibocsátás nélkül 45 üzemanyagcellás Toyota Miraival.

A CleverShuttle szolgáltatásait elsősorban azok veszik igénybe, akik érdeklődnek a technológia és a környezet iránt, illetve CO2-semleges módon kívánnak közlekedni. Az utakat egy alkalmazáson keresztül lehet lefoglalni, ezután az ügyfeleket felveszik a megadott címen. Mivel a hasonló útvonalon közlekedő utasokat egyazon járműben szállítják, a mobilitási szolgáltatás alacsony árakkal tud dolgozni.

A Toyota Mirai modellt 2014-ben vezették be, Németországban négy éve forgalmazzák. A modellpaletta felső szegmensébe tartozó, 4,89 méteres, üzemanyagcellás szedán maximálisan környezetbarát. Négy külön ülésének köszönhetően tökéletes kényelmet kínál utasai számára. Az emissziómentes Mirai kizárólag hidrogént használ üzemanyagként, amit az üzemanyagcella alakít át elektromos árammá. Így  táplálva a 154 lóerős elektromotort.

A folyamat eredményeként a rendszer csak vizet bocsát ki. Teli tankkal a Toyota Mirai hatótávolsága akár 500 km is lehet, az üzemanyag-feltöltés pedig három perc alatt elvégezhető.

***

Ugyancsak a környezettudatos innovációkhoz kapcsolódó hír, hogy a Toyota a Mirai modell abszolút zöld rendszerén alapuló, statikus üzemanyagcellás generátort telepített a Japánban található Honsha üzembe. El is kezdődött a próbaüzem, hogy felmérjék, hogyan alkalmazható a generátor különféle munkahelyeken és üzemekben. Későbbi cél lehet akár a lakossági felhasználás is.

Shares
Share This