A 2023 a lehető legjobban indult a Toyota számára. A TOYOTA GAZOO Racing színeiben versenyezve Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel megvédte bajnoki címét a Dakaron.

Csapattársaik, Giniel de Villiers és Dennis Murphy a 4., Henk Lategan és Brett Cummings pedig az 5. helyen zárták a világ legkeményebb tereprally megmérettetését. Az OVERDRIVE RACING színeiben Lucas Morales-Timo Gottschalk pedig 3. lett Hilux T1+ versenygépükkel.

Így a legjobb ötben 4 Toyota végzett a legendás versenyen.

A TOYOTA GAZOO Racing versenyistállóval a márka motorsport tevékenységének újabb aranykorát éli. Az elmúlt 5 évben szinte mindent megnyertek, ahol csak letették a névjegyüket.

A csúcsot kétségkívül a 2022-es év jelentette, ahol a Toyota gyakorlatilag mindent vitt: megnyerték a Dakart, és a Rally Világbajnokságban (WRC) és a Hosszútávú Világbajnokságban (WEC) egyaránt elhódították a konstruktőri és egyéni világbajnoki címet is.

A 2023-as év is remekül indult a csapat számára.

A katari Nasser Al-Attiyah és francia navigátora, Mathieu Baumel sikeresen megvédték a TOYOTA GAZOO Racing (TGR) számára a 2022-ben megszerzett címet.

A páros 5 perc 41 másodpercet veszített a szakaszgyőztesekkel szemben, de ez nem számított, mivel 1 óra 20 perc 49 másodperccel végeztek a második helyezett előtt összetettben. Ezzel a Dakarra gyári csapatként visszatérő Toyota 2018 óta háromszor végzett az élen, háromszor pedig a második helyen.

A 2018-as második helyet 2019-ben diadal követte, majd a 2020-as és 2021-es második hely után 2022-ben és 2023-ban is csúcsra ért a világ legkeményebb pickupjaként számontartott Toyota Hilux.

Nassernek ez volt az ötödik győzelme a Dakar Rally-n, míg Mathieu mérlege immár négy győzelem.

A páros háromszor nyert a Toyota színeiben, a legutóbbi győzelmeket pedig a minőséget, a tartósságot és a megbízhatóságot bizonyítva érte el a japán gyártó. A páros már a 2. szakaszon átvette az összetett vezetését, és onnantól egyszer sem veszítették el ezt a pozíciót.

Giniel de Villiers, aki zsinórban a huszadik Dakar Rallyját teljesítette amikor áthaladt a célvonalon Dammam mellett, az összetett a 4. helyen zárta a versenyt. Ezzel az eredménnyel a legjobb öt közötti helyezéseinek száma összesen 15-re nőtt, köztük egy győzelemmel 2009-ben.

A Toyota uralta a 2023-as Dakart, hiszen a TGR párosai az 1., 4. és 5. helyen végeztek. Emellett ráadásul a fiatal brazil, Lucas Moraes egy privát nevezésű Toyota Hilux T1+ versenyautóval tovább erősítette a japán gyártó eredményeit, hiszen összesítésben a harmadik helyen végzett.

„Micsoda siker ez az egész csapatunk számára! A Dakar megnyerése emlékezetes dolog, de a világ legnehezebb versenyét kétszer egymás után megnyerni egyszerűen rendkívüli. Nagyon büszke vagyok a GR DKR Hilux T1+ versenyautóra, amely ismét bebizonyította, hogy elég megbízható és tartós ahhoz, hogy ne csak megnyerje a világ legdurvább autóversenyét, hanem két egymást követő évben is megismételje ezt” – fogalmazott a diadal után Glyn Hall, a TGR Dakar csapatfőnöke.

Shares
Share This