Kevés olyan modell született az autóiparban, amelyről elmondható, hogy alapjaiban változtatta meg az iparágat, és az egész világot más irányba terelte. A Priussal ilyen újító és úttörő utat járt be a Toyota.

A mára Európában több mint 20, világszerte pedig 40 részben vagy teljesen elektromos modellt kínáló Toyota több mint 22 millió öntöltő hibrid elektromos autót értékesített.

Ma már nincs olyan meghatározó autógyártó, amelynek kínálatában ne szerepelnének részben vagy teljesen elektromos modellek.

A Prius legelső, 1997-es bemutatkozása óta hatalmas hatással volt a Toyotára és valódi autóipari ikonná válva az elektrifikáció úttörője és abszolút trendteremtő modell lett.

A Toyota a los angeles-i autószalonon és Japánban leplezte le az ikonikus modell ötödik generációját.

Innovációk hosszú sora ölt testet az új modellben, amely Európában kizárólag plug-in hibrid elektromos meghajtással lesz elérhető.

Mindehhez lenyűgöző, esszenciálisan aerodinamikus formaterv társul, amely a magával ragadó vezetési élményt jelent.

A Toyota elkötelezett a karbonsemlegesség mellett, és a Prius által megteremtett hibrid technológia továbbra is jelentős mértékben hozzájárul a zéró emissziós átalakuláshoz.

Úttörőként a Prius mindig is a többi modellsorozat jövőjét is inspirálta, az új generáció pedig ebben a szellemben folytatja az utat.

A még erőteljesebb generátor/elektromotor és a kétliteres benzinmotor együttesen 223 lóerő (164 kW) teljesítményre képesek, erőteljes és gyors reakciójú gyorsítóképességet biztosítva. Eközben az új karosszéria még áramvonalasabb, ami kiváló üzemanyag-hatékonyságot, kezelhetőséget és stabilitást biztosít.

A TNGA 2.0l benzinmotor teljesítménye 148 lóerő (111 kW), amelyhez egy új, 160 lóerős (120 kW) elektromotor csatlakozik, összesítve 223 lóerős (164 kW) rendszerteljesítményt rendelkezésre bocsájtva.

Annak érdekében, hogy a hétköznapok legtöbb útját EV üzemmódban tehesse meg, a modell tisztán elektromos hatótávja több mint 50 százalékkal nagyobb, mint a jelenlegi generáció esetében.

A Toyota New Global Architecture (TNGA) család második generációs GA-C platformja az elődnél könnyebb és merevebb alapokat biztosít az autó számára.

A Toyota Prius ötödik generációjának európai premierje december 5-én lesz. Az innovatív modell jövőre érkezik a hazai márkakereskedésekbe is.

 

 

 

Shares
Share This