BLOG

Bemutatták a Toyota-hidrogéncellás új CaetanoBus-t

Jövőre indulhat az innovatív jármű sorozatgyártása

Elkészült a portugál vállalat, a CaetanoBus hidrogén üzemanyagcellás városi autóbuszának prototípusa.  A jármű sorozatgyártása jövőre indul a tervek szerint Portugáliában. Az új típusba a Toyota zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó üzemanyagcella-egységét építették be. Ennek köszönhetően kevesebb, mint 9 perc alatt feltölthető és a hatótávja 400 kilométer lesz.

A Toyota leszállította és beépítette első üzemanyagcella-egységét a CaetanoBus SA új városi buszába. A H2.City Gold elnevezésű autóbusz világpremierje a brüsszeli Busworld 2019 kiállításon volt.

A CaetanoBus ideális a hajtásláncunk európai forgalmazására, hiszen régi üzleti kapcsolatban van a Toyotával” -hangsúlyozta a japán gyártó európai elnöke és ügyvezetője, Johan van Zyl. „Kíváncsi vagyok a kezdeményezésünkre adott piaci visszajelzésekre, és bizakodó vagyok a hidrogén üzemanyagcellás technológiánk sikerében.

A Toyota és a CaetanoBus mérnökei tavaly óta dolgoznak az új hidrogén üzemanyagcellás busz fejlesztésén. Megfeszített munkájuknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a Toyota üzemanyagcellás technológiája nem csak a Mirai személyautóban használható, így ez a busz újabb lépést jelent a hidrogénalapú társadalom irányába.

Az egység a busz tetején helyezkedik el és öt hidrogéntartályt foglal magába. Így a busz hatótávolsága akár 400 kilométeres is lehet. Nagynyomású hidrogénnel akár 9 perc alatt is feltankolható a jármű, amely kizárólag vízgőzt bocsát ki. Ezzel a megoldással a városi buszok üzemeltetői zéró károsanyag-kibocsátású technológiát használhatnak. A 2020 közepére tervezett kereskedelmi forgalomba kerülése előtt a kísérleti buszt több európai városban is próbaüzembe állítják majd.

Az új városi busszal lehetőséget kaptunk, hogy megmutassuk a fejlesztésünk mögött álló innovatív mérnöki teljesítményt. Ez a projekt lehetőséget nyújt a városok számára, hogy újragondolják jövőbeni közlekedésüket, és javítsák lakóik életkörülményeit” – tette hozzá José Ramos, a Salvador Caetano Indústria elnöke.

A Toyota egyébként Toyota nemcsak személyautókban szorgalmazza a hidrogén üzemanyagcellás technológia használatát, hanem teherautókban, kishaszonjárművekben, villástargoncákban és autóbuszokban is.

Ismerje meg készletajánlatunkat!