Különleges tanulmányautót mutat be a Toyota a Tokiói Autószalonon

A negyedik szintű önvezetésre képes Toyota LQ koncepcióautóban mesterséges intelligencia biztosítja a személyre szabott vezetési élményt. A futurisztikus modell a 2019-es Tokiói Autószalonon lesz először látható. 2020 júniusától pedig az autó tesztvezetésére is vállalkozhatnak az érdeklődők.

Futurisztikus tanulmányautót mutat be a Toyota az október 24.- november 4. közötti 2019-es Tokiói Autószalonon. Az LQ fejlett technológiát alkalmazva emocionális kötődést hoz létre a jármű és vezetője között. Az autó a 2017-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon bemutatott Toyota „Concept-i” tanulmányautó utódja. Az LQ önvezető képességű, mesterséges intelligenciával felvértezett fedélzeti asszisztense, Yui személyre szabott vezetési élményt hoz létre.

„A fejlett technológia ma már lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjunk ügyfeleink életstílusához is. Az LQ-val személyre szabható élményeket kínálunk, megfelelhetünk a vezető egyedi mobilitási igényeinek, és még erősebb kötődést alakíthatunk ki a vezető és az autó között”, hangsúlyozta az LQ fejlesztőcsapatának vezetője, Daisuke Ido.

Az LQ önvezető technológiáját a Toyota Kutatási Intézet (TRI) fejlesztette ki. A céljuk egy olyan különleges mobilitási élmény létrehozása volt, melynek során a vezető és a jármű között egyedi viszony alakul ki. A jármű tanul a vezetőtől, miközben reagál annak személyes preferenciáira és igényeire.

Az LQ-ban egy fedélzeti mesterséges intelligencia asszisztens munkálkodik, a neve: Yui. Ő a vezető érzelmi állapotától és éberségétől függően szabja személyre a vezetési élményt. A biztonság és a kényelem érdekében a mesterséges intelligencia beszéddel és ülésbe épített funkciókkal képes kapcsolatot teremteni a vezetővel, hogy fokozza annak éberségét és csökkentse a rá ható stresszt. A Toyota a jövőben is folytatja a Yui bevezetését és integrálását más eszközökkel.

Az autóba épített technológia:

  • Önvezetés: az LQ része a Toyota által fejlesztett SAE2 4. szintű önvezető funkció.
  • Automatizált Valet parkoló rendszer: a rendszernek köszönhetően nem kell már parkolóhelyet keresgélni. Miután a vezető kiszállt az autóból, a jármű magától keres parkolóhelyet a lehető legközelebbi helyen.
  • AR-HUD: az LQ-ba beépített Kiterjesztett Valóság Head-Up Display (AR-HUD) a kiterjesztett valóság, vagyis az Augmented Reality (AR) segítségével bővíti ki a Head-Up Display (HUD) működését. Ez biztonságosabbá teszi az autózást, hiszen a vezető kevesebb szemmozgással jut hozzá a szükséges információhoz.
  • Éberség és lazítás funkcióval (világújdonság) kiegészített ülések: az LQ fejlett üléseibe több felfújható párnát építettek be, amelyek mellé egy beépített légkondicionáló rendszer is társul. Ezek a közlekedési helyzettől függően éberen tartják vagy pihentetik a vezetőt.
  • Organikus LED kijelző (először a Toyotánál): az LQ műszerfalának kijelzői organikus LED-ekkel világítanak. A korszerű műszerfal körülöleli a vezetőt, és jó kitekintést tesz lehetővé.
  • Légtisztító bevonat (az Aisin Chemical Co., Ltd. vállalattal és a Cataler vállalattal közösen fejlesztve): az LQ egyik különlegessége az az új fejlesztésű katalitikus bevonat, amelyik a hűtő ventilátorán átáramló ózont oxigénné alakítja. Így a talajhoz közeli ózon, ami fotokémikus szmogot okoz, az autó haladásával eltűnik. A Toyota mérései szerint 1000 liter levegőben levő ózon 60 százaléka tűnik így el egy egyórás autóút után.

A közelgő bemutató után jövőre a gyár a „Toyota Yui Project Tours 2020” keretében nyilvános tesztvezetéseket tesz lehetővé 2020 júniusától novemberig.

Az LQ legfontosabb műszaki adatai: 

Hosszúság/Szélesség/Magasság (mm)4.530 / 1.840 / 1.480
Tengelytáv (mm)2.700
Befogadóképesség (Személy)4
HajtásláncBEV
Saját tömeg (kg)1.680
EV hatótávolság (km)Körülbelül 300

 

 

Shares
Share This