Az Interbrand közzétette a Best Global Brands 2023 listát, amely több területen és szegmensben rangsorolja a márkák erejét. A világ legnagyobb és legnyereségesebb – és nem utolsósorban legzöldebb – autógyártója, a Toyota 2023-ban is a legbefolyásosabb autómárkájának bizonyult. A vállalat az összesített rangsorban pedig a hatodik helyen végzett olyan vállalatok mögött, mint a Google, az Apple és a Microsoft.

Az Interbrand tanulmánya három szempont alapján rangsorolja a vállalatokat. Figyelembe veszi a pénzügyi teljesítményt, a márka befolyását a vásárlók vásárlási döntésére, valamint azt, hogy mennyire képes hozzájárulni a jövőbeni profittermeléshez.

Az elemzők szerint nem meglepő, hogy a Toyota e tekintetben is az első helyet szerezte meg az autógyártók között. A világ legnagyobb autógyártója tavaly autóipari történelmi rekordot beállítva mintegy 11,2 millió – ebből 3,7 millió elektrifikált – autót értékesített világszerte.

A március 31-el záruló 2023-as japán üzleti évben a vállalat profitja elérheti a 33 milliárd dollárt, és vezető szerepet tölt be nem csupán az elektrifikáció vagy épp az önvezető autók fejlesztése, hanem a mobilitási szolgáltatások, a robotika vagy épp a mesterséges intelligencia területén is.

A Toyota emellett olyan világszerte ikonikus, még a laikusok által is ismert modelleket jegyez, mint a hosszú éveken át a világ legnépszerűbb autója címet őrző Corolla, a világ első számú SUV-jának számító RAV4, a világ legkelendőbb felső-középkategóriás szedánjaként jegyzett Camry, a világ kedvenc pickupjának számító Hilux, vagy épp a világ legkedveltebb kisautójaként ismert Yaris.

Shares
Share This