A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team sorozatban negyedik alkalommal nyerte meg a legendás kenyai Safari Rallyt. A versenyen Kalle Rovanperä nyert, Takamoto Katsuta pedig második lett, ezzel a Toyota kettős győzelmet aratott a híresen kemény afrikai versenyen.

A Toyota csapata folytatta veretlenségi sorozatát az FIA Rally Világbajnokság legnehezebb fordulóján. Mióta 2021-ben visszatért a naptárba a Safari Rally, minden alkalommal a Toyota végzett az élen.

Az eredmény ismét bizonyítja a GR YARIS Rally1 HYBRID erejét és megbízhatóságát.

Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen a 2022-es siker után másodszor nyerte meg a versenyt. Győzelmüket a verseny első teljes napján nyújtott fenomenális teljesítményükre alapozták, ahol mind a hat szakaszon a leggyorsabbak voltak, és így közel egy perces előnyre tettek szert.

Ez lehetővé tette Rovanperä számára, hogy a leghosszabb és legnehezebb szombati napon óvatosabb lehessen, ugyanakkor így is közel 25 másodperces előnnyel nyerte meg a rally leghosszabb szakaszát.

2024 FIA World Rally Championship / Round 03 / Safari Rally / 27th-31st March, 2024 // Worldwide Copyright: Toyota GAZOO Racing WRT

Két perc fölötti előnyével Rovanperä az utolsó nap hat szakaszának és 74,38 versenykilométerének nagy részében a biztonságra törekedett, és végül 1 perc 37,8 másodperces előnnyel győzött. Takamoto Katsuta négy kenyai indulásából a harmadik dobogós eredményét érte el, megismételve a 2021-es második helyezését. Elfyn Evans és Scott Martin navigátor pedig arról gondoskodott, hogy mindhárom Toyota az első négyben végezzen.

A TGR-WRT a kettős győzelemmel maximális pontszámmal zárta a fordulót a gyártói bajnokságban, plusz további 11 bónuszpontot szerzett vasárnap, így négy pont előnnyel vezet a bajnokságban. Evans összesen 16 pontot szerzett a hétvégén, amivel továbbra is második a pilóták tabelláján, hat pontra az élen állóktól.

Jari-Matti Latvala csapatfőnök így értékelt: Kalle az elejétől fogva nagyon okosan uralta a versenyt. Az egész hétvégén nem volt semmi gondja, köszönhetően a csapatnak, amely ilyen jó autót biztosított, és annak is, ahogyan vezetni tudott, előre látva azt, hogy mikor kell megnyomni, és mikor kell kímélni az autót. Most élvezzük ezt a pillanatot, majd a következő, horvátországi kihívásra készülünk.”

Végeredmény:

1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3 ó 36 p 04,0 mp

2. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 p 37,8 mp

3. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 p 25,1 mp

4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4 p 20,2 mp

5. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +10 p ,17,5 mp

6. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +18 p 05,4 mp

7. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +19 p 28,5 mp

8. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +21 p 02,0 mp

9. Jourdan Serderidis/Fréderic Miclotte (Ford Puma Rally1 HYBRID) +26 p 13,3 mp

10. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +26 p 34,4 mp

Jövő hétvégén Európában folytatódik a világbajnokság. A Horvát Rally-t az ország fővárosa, Zágráb körüli, kihívást jelentő aszfaltutakon rendezik meg.

Shares
Share This