Superior minősítés az Új Toyota RAV4-nek a biztonsági teszteken

Kiválóan szerepelt az Új Toyota RAV4 a neves amerikai kutatóintézet, az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) tesztjén. A járműbiztonsággal foglalkozó szervezet az automata vészfékező rendszereket vizsgálta és a Toyota új modellje a legjobbaknak járó Superior elismerést érdemelte ki.

Az Insurance Institute for Highway Safety szakemberei legutóbbi felmérésükön az egyre több gyártó által fejlesztett gyalogosfelismerő rendszereket vették górcső alá. Az IIHS az elmúlt két év kínálatából összesen tizenegy modellt vizsgált különféle mindennapos forgalmi helyzetekben. Az egyikben például egy úttesten áthaladó felnőttet megjelenítő bábu előtt próbáltak megállni 19 km/h és 40 km/h sebességről. Egy másik tesztben pedig az egyik legváratlanabb és sokszor sajnos tragikus élethelyzetet, az úttesten átrohanó kisgyereket szimulálták.

„A legjobb eredményt nyilvánvalóan azok a modellek érték el, amelyek sikeresen megálltak minden tesztelt helyzetben”, mondta David Aylor, az aktív biztonsági tesztek vezetője. A gyalogosfelismerő rendszerek egyre fontosabbak a modellfejlesztések során. A adatok szerint a halálos gyalogosgázolások továbbra is magasak utakon. Az IIHS adataiból kiderült: az Egyesült Államokban csaknem 6 ezren vesztették életüket ily módon 2017-ben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon abban az évben 663 gyalogost gázoltak Magyarországon és sajnálatos módon több mint százan nem élték túl az ütközést.

A felmérésről a szervezet egy videót is közzétett:

 

A teszten kiválóan bizonyította biztonsági berendezéseinek hatékonyságát az új Toyota RAV4, amely minden helyzetben sikeresen megállt, mielőtt ütközött volna a gyalogossal.  Ezzel a modell Superior minősítést kapott, amelyet rajta kívül három gyártó SUV-ja érdemelt ki.

A Toyota fejlesztéspolitikájában rendkívül fontos helyen szerepel a biztonság. Az Új Toyota RAV4 számára az új TNGA-K padlólemez adja az alapját az autó nagyszerű ütközésvédelmének. Emellett szériatartozék a vezetéstámogató technológia, az automatikus fékasszisztens.

Az új modell megkapta a második generációs Toyota Safety Sense (TSS 2.0) rendszert. Ebben egyebek mellett a felszereltség része:

  • az ütközés előtti rendszer gyalogos és kerékpáros felismeréssel (PCS + PD)
  • a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és kormányzási segédlet (LDA + SA)
  • a sávkövető asszisztens (LTA), a holttér-figyelő rendszer (BSM) hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztetéssel (RCTA)
  • a hátsó keresztirányú forgalom esetén vészfékezéssel (RCTB).

A 2019-es RAV4-ben nyolc légzsák van, szériafelszerelés a tolatókamera segédvonalakkal, illetve a menetstabilizáló elektronika (VSC), a kipörgésgátló (TRAC), az elektronikus fékerőelosztó (EBD), a vészfékasszisztens (BA), a blokkolásgátló (ABS) és a Smart Stop technológia (SST).

Shares
Share This