A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team pilótája, Kalle Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen nyerték a hétvégi svéd ralit. Csapat- és honfitársa, az ugyancsak a vadonatúj GR YARIS Rally1 autóval versenyző Esapekka Lappi pedig harmadik lett. Ezzel a Toyota mind a gyártók, mind a pilóták mezőnyében az élre állt.

A havas svéd futamon a TOYOTA GAZOO Racing mindhárom pilótája szoros küzdelemben volt a győzelemért.

Rovanperä hátrányban volt pénteken, mivel a bajnokságot vezető pilótaként elsőként kellett rajthoz állnia a mezőnyből, de még így is mindössze 8,3 másodperces lemaradással zárta a szombati napot csapattársa, Elfyn Evans mögött.

Evans 10 másodperces büntetés kapott a szombati utolsó szakaszon, de a győzelemmel kapcsolatos reményei a vasárnapi nyitó futamon szálltak el végleg műszaki hiba miatt.

Rovanperä megnyerte a vasárnapi első szakaszt, és sikerült megtartania előnyét annak ellenére is, hogy gondjai voltak a hibrid rendszerrel. Navigátorával, Jonne Halttunennel együtt WRC karrierjük harmadik győzelmét szerezték.

A pilóta ezzel 14 pontosra növelte előnyét a bajnokságban. Lappi erős küzdelemben volt a második helyezésért vasárnap, ám végül Janne Fermet navigátorral harmadikak lettek.

Külön érdekesség, hogy Rovanperä 21 évvel édesapja ugyanitt szerzett diadala után állhatott fel a dobogó legfelső fokára Svédországban.

Ráadásul a legjobb négy helyen rögtön három GR YARIS Rally1 végzett, ugyanis Takamoto Katsuta és navigátora Aaron Johnston jó eredménnyel a negyedik helyen zárta a versenyt, értékes pontokat gyűjtve a TGR WRT Next Generation csapat számára.

A TOYOTA GAZOO Racing 83 ponttal, 24 pontos előnnyel, míg Rovanperä 46 ponttal, 14 pontos előnnyel áll az első helyen az idei Rally Világbajnokságban, amelyet a sportág történetében először a hibrid erőgépek versengése fémjelez.

A 2022-es szezon harmadik fordulója a Horvát Rali, amely április 21-től 24-ig tart majd a Zágráb környéki, részben aszfaltozott szakaszokon.

A Svéd Rali végeredménye:

  1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2ó 10p 44.9mp
  2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +22.0mp
  3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) +30.6mp
  4. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +2p 19.4mp
  5. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) +3p 20.4mp
  6. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +5p 39.4mp
  7. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo) +7p 11.1mp
  8. Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjærmoen (Volkswagen Polo GTI R5) +7p 34.3mp
  9. Jari Huttunen/Mikko Lukka (Ford Fiesta Rally2) +8p 14.2mp
  10. Egon Kaur/Silver Simm (Volkswagen Polo GTI R5) +8p 24.8mp

Kiesett: Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1)

NÉZZE MEG KÉSZLETEN LÉVŐ SZALONAUTÓINKAT >>>

 

 

Shares
Share This