A vadonatúj bZ4X a Toyota első célirányosan fejlesztett akkumulátoros elektromos autója. Az új modell a várakozások szerint meghatározó szerepet tölt majd be a Toyota portfóliójában az elkövetkező években.

Az autót a Toyota teljes mértékben akkumulátoros elektromos járműként fejlesztette, és egyben az első, amely a vállalat új BEV platformjára alapul. Az e-TNGA filozófiát megvalósító padlólemez a Subaru és a Toyota közös fejlesztése.

Az akkumulátor a platform integrált részeként a jármű padlója alatt található, amely alacsony súlypontot, kivételes súlyelosztást és kimagasló merevséget biztosít.

Mindez hozzájárul a kiváló biztonsághoz, rugózáshoz és irányíthatósághoz.

A bZ4X egy tágas, kényelmes SUV, amely elérhető egy olyan új összkerékhajtási rendszerrel, ami osztályelső terepképességeket és menettulajdonságokat biztosít a tengelyeket külön-külön hajtó elektromotorok révén.

Letisztult, dinamikus és erőteljes külső formaterve visszatükrözi modern elektromos kialakítását és SUV státuszát. A hosszú tengelytávolság bőséges helykínálatot nyújt a világos és szellős ötüléses utastérben, emellett a csomagtartó is kiemelkedően tágas.

A Toyota felhasználta az elektrifikált járművek gyártása során megszerzett közel 25 éves tapasztalatát annak érdekében, hogy világelső minőségű, tartósságú és megbízhatóságú lítium-ion akkumulátort hozzon létre a bZ4X számára. A becslések szerint még 10 év aktív használat után is az akkumulátor várhatóan 90 százalékát tudja majd az eredeti kapacitásának.

Teljesen feltöltött akkumulátorral a várható hatótávolsága több mint 450 kilométer lesz.

Az elsőkerékhajtású bZ4X hajtásáról egy 150 kW-os elektromotor gondoskodik. Mindez 204 lóerőt és 265 Nm nyomatékot biztosít. Az összkerékhajtású változat csúcsteljesítménye 217,5 lóerő, amelyhez 336 Nm nyomaték társul.

A bZ4X fejlett technológiai megoldásokat kínál, mint például tetőbe épített napelemet, amely segíti az akkumulátor töltését menet közben vagy parkoláskor, valamint a harmadik generációs Toyota Safety Sense technológiát új, továbbfejlesztett aktív biztonsági és vezetési segédrendszerekkel.

A bZ4X európai premierje december 2-án lesz, amelyet szorosan követ az online előfoglalási lehetőség megnyitása azon ügyfelek számára, akik a világon az első között szeretnék megszerezni az új modellt.

 

Shares
Share This