A Túl az emisszión – Beyond Zero Roadshow október végén járt Kaposváron, ahol a Toyota bemutatta a legújabb technológiai fejlesztéseit. A Koto Autóházban az érdeklődők megismerhették a Toyota innovatív megoldásait a zéró emisszió felé vezető úton.  A közkedvelt RAV4 Plug-in Hybrid és a hidrogéncellás Toyota Mirai mellett először találkozhattak az új Corolla Cross, valamint a teljesen elektromos hajtású Toyota BZ4X modellekkel.

A roadshow szakmai tanácsadója, Chilkó Szabolcs vezetéstechnikai oktató, szakújságíró mutatta be az újdonságokat a látogatóknak. Véleménye szerint a RAV4 Plug-in Hybrid modellt az tette igazán közkedveltté, hogy az elmúlt években a legújabb RAV4 már látható volt az utakon, a Plug-in Hybrid technológiát pedig ismerhettük a Priusból. Vagyis e kettő kombinációja, a konnektorról tölthető hajtásláncok új világát a RAV4 merész és kifinomult formáiba csomagolta. A nagy kapacitású lítium-ion akkumulátora és a 2,5 literes Hybrid Dynamic Force benzinmotor kisebb károsanyag-kibocsátása által figyelemreméltóan megnövekedett tisztán elektromos hatótávolsága. Ezért ez a modell nem maradhatott ki a Túl a zéró emisszión roadshowról.

Toyota Mirai

Különleges volt a nap azok számára is, akik az első szériagyártású hidrogénhajtású világújdonságra, a Toyota Miraira voltak kíváncsiak. Ők nemcsak megnézhették, hanem ki is próbálhatták ezt a kivételes járművet. A Toyota Mirai hajtásának egyetlen mellékterméke a víz. A 4,89 méteres szedán maximálisan környezetbarát: kizárólag hidrogént használ üzemanyagként, amit az üzemanyagcella alakít át elektromos árammá. A terepasztalok modelljein keresztül betekintést is nyerhettek az érdeklődők a gépjármű működésébe.

bZ4X

A bZ4X a Toyota első tisztán elektromos akkumulátoros autójáról Chilkó Szabolcs elmondta, hogy a Toyotát többször érte az a vád, hogy meglehetősen késve lépett az elektromos piacra. Azonban a világelső Toyota mindig is azt az elvet vallotta, hogy akkor készít sorozatgyártásban gépjárművet, hogyha az minden tekintetben megfelel a Toyota minőségi és megbízhatósági elvárásainak, amelyek a szakember szerint is a legmagasabbak a piacon. A bZ4X és a tisztán elektromos technológia mostanra érett egy kompromisszummentes modellé, több mint 200 lóerős teljesítménnyel, nagy, 500 km-nél is hosszabb hatótávolsággal. Az új bZ4X innovatív, hatékony és dinamikus SUV modell új időszámítást jelent. Az elektromos összkerékmeghajtás révén rendkívüli terepképességeket ígérő futurisztikus modell az első lesz a Toyota ’Beyond Zero’ modelljeinek sorában, amelyet a következő néhány évben további bZ modellek sora követ.

Corolla Cross

2022 őszének másik kuriózuma, hogy megérkezett a márkakereskedésekbe a világ legkedveltebb modelljének, a Toyota Corollának a cross változata, amely már a Toyota új, öntöltő, 5. generációs hibrid hajtásával kerülhet a vásárlók birtokába. A legújabb hibridtechnológia működését, előnyeit a következő videónkban Chilkó Szabolcs segítségével azok számára is részletesen megmutatjuk, akik nem tudtak jelen lenni az október végi bemutatkozó eseményen. A vadonatúj, a méretében a C-HR és a RAV4 közé érkező Corolla Cross bemutatásával ugyanakkor a Corolla világelsőségét ismét hosszú évekre bebiztosítja a japán márka.

Jöjjön el a Koto Autóházba és próbálja ki a Toyota Corolla SUV modellt november 21-25. a Cross Napokon!

A márka magabiztosan ajánlja vásárlói figyelmébe újdonságainak technológiáit, hiszen az elmúlt 25 évben is piacvezető volt a környezetkímélő autózás tekintetében is. Negyedszázaddal ezelőtt mutatta be a világ első öntöltő hibrid elektromos autóját, a Priust. Ezzel a japán gyár elindította a napjainkra az egész autóipart átformáló elektromos forradalmat, és azóta is vezető szerepet tölt be a részben vagy teljesen elektromos meghajtások fejlesztése területén.

1997 óta a Toyota több mint 20 millió elektrifikált modellt értékesített világszerte.

A rendkívül népszerű öntöltő hibridekkel szerzett tapasztalatokra építve a Toyota más technológiákat is ki tudott fejleszteni, és biztosítani tudta, hogy azok a hatékonyság, a biztonság és a megbízhatóság terén is kiemelkedőek legyenek.

A világ legnagyobb és legzöldebb autógyártójaként Európában már 80%-ban részben vagy teljesen elektromos autókat értékesítő, ezen technológiák fejlesztésében globálisan vezető szerepet betöltő Toyota filozófiája a Beyond Zero.

A Beyond Zero filozófia az innovatív fejlesztések mellett a legmagasabb szintű ügyfélélmény és a társadalmi felelősségvállalás pilléreire támaszkodik.

A Toyota célul tűzte ki, hogy hozzájáruljon egy jobb, élhetőbb, fenntarthatóbb társadalom kialakításához. Ebben szerepet kap nem csupán az idősekről való gondolkodás, hanem saját korlátaink legyőzésére inspiráló olimpiai, paralimpiai és speciális olimpiai mozgalom támogatása, vagy épp a fenntartható, zöld, mindenki számára egészséges életteret biztosító jövőhöz való hozzájárulás.

Toyota's innovative mobility solutions taking Olympic transport to new heights in Tokyo - Olympic News

Az autonóm autózás, a mesterséges intelligencia és a robotikai fejlesztések területén is élenjáró Toyota nem csupán különböző mobilitási és autómegosztó szolgáltatókban bír részesedéssel, Kinto néven hamarosan Európában is bemutatkozó saját mobilitási szolgáltatását is elindította.

Európában is KINTO néven indítja el mobilitási szolgáltatóját a Toyota

Fontos fejlesztési terület emellett a mozgáskorlátozottak és idősek közlekedését segítő eszközök, az embereket támogató robotok, vagy épp a zéró emissziós, autonóm tömegközlekedés fejlesztése.

Ezt segítik elő a Toyota zéró emissziós technológiákat célzó, a közúti közlekedésen túl a vasúti, vízi és légi közlekedésre egyaránt kiterjedő és a fenntartható épületenergetikát is lefedő fejlesztései is.

„Úgy hiszem, hogy a karbonsemlegesség elérése egyet jelent egy olyan világgal, amelyben az emberek továbbra is boldogan élhetnek ezen a bolygón. Szeretnénk segíteni abban, hogy egy ilyen világ létrejöhessen. Ez már jó ideje a Toyota vágyálma, amelyet globális vállalatként a jövőben is küldetésként tűz ki maga elé” – nyilatkozta a vállalat elnöke, Aiko Toyoda.

Napjainkban a Toyota négy különböző lehetőséget kínál az elektrifikált autózás területén: öntöltő hibrid, plug-in hibrid, hidrogén üzemanyagcellás és akkumulátoros elektromos modell.

A Toyota Beyond Zero Roadshow keretében a vállalat négy modellt mutatott be Kaposváron.

A 2023-24 években új akkumulátoros elektromos (BEV) kishaszonjárművek és kisbusz modellek kerülnek bevezetésre. 2025-ben 3 újabb bZ érkezik Európába és 2030-ig több mint 30 különböző elektromos modellt mutatnak majd be, amelyekből évente 3,5 millió darabot gyárt a Toyota.

Ismerje meg a világ vezető Toyota technológiáit az emisszión túl! Szeretettel várjuk a Koto Autóházban!

NÉZZE MEG KÉSZLETEN LÉVŐ SZALONAUTÓINKAT >>>

Shares
Share This