BLOG

Az észt futamot is megnyerte a Toyota

Miután egy hónappal ezelőtt Kenyában elfoglalta a teljes dobogót, a TOYOTA GAZOO Racing Észtországban is győzött. A versenyistálló fiatal csillaga, Kalle Rovanperä domináns győzelmet aratott, sorrendben harmadik alkalommal. Ezzel a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team tovább növelte előnyét a FIA Rally Világbajnokságban.

Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen ezúttal is otthon érezte magát a GR YARIS Rally1 HYBRID versenyautóval a verseny szakaszain. Már pénteken vezető pozícióban voltak annak ellenére, hogy elsőként indultak a laza kavicsos szakaszokon.

Ezt követően pedig verhetetlen volt a duó és jelentős előnnyel, egyértelműen győzedelmeskedett a többiek előtt.

Szombat reggeltől kezdve a verseny végét jelképező, vasárnap délutáni Power Stage-ig sorban 13 szakaszgyőzelmet könyvelhettek el, amellyel Sébastien Loeb 15 évvel ezelőtti németországi rekordját írták felül.

A fináléban két másodperc előnnyel nyert Rovanperä, összes 52,7 másodpercnyi előnnyel biztosítva be szezonja második rallygyőzelmét. Ez már a 10. győzelme az elmúlt két évben, miután 2021-ben a valaha volt legfiatalabb győztesként nyerte meg az Észt Rally-t.

Elfyn Evans és navigátora, Scott Martin a második helyen zárták a Power Stage-et és negyedikként fejezték be a versenyt.


Jari-Matti Latvala csapatvezető így méltatta győztest: „Kalle abszolút dominált a versenyen. Pénteken elsőként indult, mégis képes volt vezető helyen befutni. Majd pedig szombaton és vasárnap minden szakaszon ő volt a leggyorsabb, sőt, a Power Stage-et is megnyerte – totális dominancia.

ÉSZT RALLY – ELŐZETES VÉGEREDMÉNY

  1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2ó 36p 03,1 mp
  2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +52,7 mp
  3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +59,5 mp
  4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1p 06,8 mp
  5. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2p 21,1 mp
  6. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3p 09,9 mp
  7. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3p 10,2 mp
  8. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +6p 25,6 mp
  9. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +9p 54,1 mp
  10. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +10p 03,8 mp

Mi következik?

A Finn Rally (augusztus 3-6.) a szezon leggyorsabb versenye, amely laza kavicsos utakon, ugratókkal megfűszerezve kanyargózik. Egyben a TGR-WRT hazai versenye, a csapat főhadiszállása közel van a Jyväskyläban található szervizparkhoz.

Így áll a bajnokság

A versenyistálló meggyőző, 57 pontos előnnyel áll az élen (az idényben összesen eddig 331 pontot szerezve) a konstruktőrök versenyében. Rovanperä egyéniben is vezeti a bajnokságot: nyolc futam után és a szezon vége előtt öt futammal 170 ponttal áll az élen, csapattársa, az ugyancsak a TOYOTA GAZOO Racing színeiben versenyző Elfyn Evans 115 ponttal áll mögötte a második helyen.

Ismerje meg készletajánlatunkat!