A Toyota megkezdte a jövő városa prototípusának szánt Woven City építését a Fuji hegy lábánál. A Susonoban található korábbi Toyota üzem helyén épülő Wowen City szellemi műhelyként szolgál majd az ott dolgozó tudósok számára. A cél a jövő technológiáinak fejlesztése, legyen szó a mesterséges intelligencia, robotika, okosotthonok, okosvárosok, okosautók, valamint autonóm mobilitás vagy éppen zöld energiahordozók területét érintő kutatásokról.

A Toyota a Las Vegasban rendezett, tavalyi CES során jelentette be Woven City építését. Az okosváros célja, hogy olyan fejlesztések helyszínéül szolgáljon, amelyek a technológiai ciklus és a szolgáltatások fejlesztésének felgyorsítása révén jobbá teszik az emberek életét.

„A Woven City projekt hivatalosan is elindult”, fogalmazott Akio Toyoda elnök. „A beruházás szellemiségét az emberközpontúság, a kutatásfejlesztés és a folytonos fejlődés adja. Partnereink támogatásával olyan jövőt építünk, ahol az eltérő háttérrel rendelkező emberek boldogan élhetnek.”

A Toyota autógyártóból mobilitási vállalattá történő átalakulása során ez a projekt számos új technológiákat kelt életre egy valós környezetben. Ilyen az önvezetés, a személyes mobilitás, a robotika és a mesterséges intelligencia.

A Woven City azt mutatja majd be, hogyan fejleszthető egy város emberközpontú megközelítéssel.

A projekt sok lehetőséget kínál majd a világ minden táján dolgozó vállalkozások és kutatók számára. Woven Cityben háromféle, egymással talajszinten összefonódó utca lesz: egy az önvezető járműveknek, egy a gyalogosoknak, egy pedig a személyes mobilitási eszközökkel közlekedők számára. Emellett lesz egy földalatti utca is áruszállításra.

A közösség nagyjából 360 lakóval kezd majd működni, elsősorban idősekből, kisgyerekes családokból és tudósokból áll majd. A lakosság teljes száma végül több mint 2000 körül lesz, beleértve a Toyota dolgozóit is.

Woven City infrastruktúrájának célja egy olyan környezet létrehozása, ahol folyamatosan születnek társadalmi problémák orvoslására alkalmas találmányok.

 

NÉZZE MEG KÉSZLETEN LÉVŐ SZALONAUTÓINKAT >>>

 

 

Shares
Share This