A Toyota zöldmezős beruházás keretében vadonatúj kutatási és fejlesztési központot hozott létre Japánban. A létesítményben a jövő autóinak és autóipari technológiáinak fejlesztése zajlik.

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota bejelentette, hogy az Okazai és Toyota városok között elterülő hegyvidéki területen létesített, kutatási és fejlesztési létesítménye, a Toyota Shimoyama Műszaki Központ teljeskörűen megkezdte működését.

A központ a Toyota törekvései szerint a járműfejlesztés motorja lesz.

Az építkezés 2018 áprilisában kezdődött. A központi terület, amely országúti tesztpályát is tartalmaz, 2019 áprilisában készült el, majd 2021 októberében a keleti terület is szolgálatba állt, amely gyors tesztpályát és speciális, a világ különleges útviszonyait reprodukáló pályát foglal magába. A nyugati területen  pedig mostanra készült el egy új járműfejlesztési épület és egy látogatói központ.

A tesztpályákon lehetővé teszik az autók alapos tesztelését a Shimoyama természetes domborzati adottságait kihasználó, számos szintkülönbséggel és kanyarral rendelkező, igényes utakon.

A létesítményben zajlott például a 2020-ban bemutatott Lexus IS fejlesztése is több egyéb modell mellett.

A járműfejlesztési épület a Lexus és a Gazoo Racing üzleti és fejlesztési központjaként is szolgál. A Nürburgringen található box kinézetét és hangulatát utánozva az összes munkafolyamat főszereplői – beleértve a tervezést és formatervezést, a fejlesztést és mérnöki munkát, valamint a prototípusgyártást és kiértékelést – egy helyen gyűlnek össze.

Együtt fejlesztik az autókat, hogy a tesztelés és a ismételt javítások révén megtalálják a felmerülő problémákat. A legmodernebb digitális berendezéseket is használják majd a finomhangolás elősegítésére, a valós autógyártás és a digitális technológia integrálásával.

A Toyota Shimoyama Műszaki Központ építésénél a környezetvédelem is fontos szempont volt. A 650 hektáros teljes terület mintegy 60 százaléka fákból és zöldfelületekből áll.

„Körülbelül 3000 ember, köztük a fejlesztők, a GR és a Lexus tesztpilótái fognak itt autókat vezetni, nyúzni és javítani. Minél többet vezetjük és rontjuk el az autókat, annál jobbak lesznek. Mivel magam is mesterpilóta vagyok, alig várom, hogy sok időt tölthessek a shimoyamai pályákon. Bár ez nem egy gyártóüzem, a Shimoyamában tökéletesített autók a világ minden útján közlekednek majd” – fogalmazott az új létesítmény kapcsán Akio Toyoda, a Toyota igazgatótanácsának elnöke.

Shares
Share This