A Toyota fejlesztései a környezet megóvását is szolgálják

A WHO adatai szerint évente világszerte körülbelül 8 millióan halnak légszennyezéshez köthető megbetegedések miatt. Bár a klímaváltozás kapcsán a leggyakrabban a szén-dioxidról hallunk, azonban a legnagyobb veszélyt a nitrogén-dioxid (NO2) jelenti. A környezet védelmében nagy felelőssége van az autóiparnak is.

Jelenleg egyetlen autógyártó, a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota tudott érdemi áttörést felmutatni a környezettudatos gépjárműgyártásban. A Toyota nem csupán a dízel személyautók értékesítésével hagyott fel, de eladásaiban európai szinten már csaknem 50%-ot tesznek ki a környezetbarát hibrid elektromos autók.

Mit okoz a nitrogén-dioxid?

A nitrogén-dioxidnak (NO2) bizonyíthatóan káros hatása van az egészségre. Az EU a legnagyobb nitrogéndioxid-kibocsátója a közúti közlekedés és szállítmányozás mellett az ipari tevékenység. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint 19 olyan tagállam van, amely túllépte a koncentráció értékhatárát. A nitrogéndioxid nemcsak az ökoszisztémára van káros hatással, hanem komoly egészségügyi problémákhoz is vezet. Légzőszervi megbetegedéseket okoz, súlyosbítja az asztmát, sőt hatással van a kognitív képességekre is.

Műhold figyeli a légszennyezést

A levegő minősége egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Ezért az Európai Űrügynökség (ESA) elindította a Copernicus Sentinel-5P műholdat, amely figyeli a bolygó körüli szennyező anyagokat. A műhold működését az alábbi videó mutatja be:

A mérések alapján a kép komoly nitrogén-dioxid koncentrációt mutat Európa fölött. Az Európai Űrügynökség által készített felvételen jól látható az NO2 szint alakulása:

 „Annyira jó a műhold térbeli felbontása, hogy tökéletes pontossággal és részletességgel képes meghatározni a nagyvárosokban a kibocsátás helyszínét, illetve nyomon követni a változásokat”, árulta el Folkert Boersma, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet professzora.

NO2 koncentráció Európában

Európában Olaszország mellett egyébiránt Németország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság az öt legszennyezettebb ország. Magyarországon elsősorban Budapesten, valamivel kisebb mértékben Pest megyében és számos megyeszékhelyen kritikus a helyzet.

Az autóipar is válaszúthoz érkezett. A leggyorsabb eredmény a környezetbarát technológiák fejlesztése területén éllovasnak számító autóipartól várható, amely a részben vagy teljesen elektromos meghajtások. A dízelautók értékesítésének drasztikus mélyrepülése az NO2-kibocsátás csökkentésére lesz pozitív hatással. A szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez ugyanakkor elengedhetetlen az is, hogy a dízeltől elforduló ügyfelek ne benzines, hanem a fenti alternatív hajtások valamelyikével működő modellt válasszanak.

Élharcos a Toyota

Az autópiac zöldülésének élharcosa kétségkívül a Toyota. A gyár a piac legszélesebb, világszinten 40, Európában 20 modellből álló környezetbarát, modellportfólióját kínálja. A japán autógyártó az elmúlt két évtizedben összesen már több mint 13,7 millió hibrid elektromos autót (12,2 millió Toyotát és 1,5 millió Lexust) értékesített. Ebből mintegy 2,4 millió Európában talált gazdára. Ez többszöröse annak, mint amennyi részben vagy teljesen elektromos autót az összes többi autógyártó együttesen értékesített.

Az Európában már most 50%-ban hibrideket értékesítő Toyota 2025-re már egyetlen olyan autót sem kínál majd, amely ne lenne elérhető valamilyen részben vagy teljesen elektromos hajtással. Eközben az elkövetkező években folyamatosan érkeznek új plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos autói. A vállalat 2030-ra minimum évi egy millió zéró emissziójú (akkumulátoros elektromos vagy hibrid elektromos) autó értékesítésével számol.

A Toyota a világ legnagyobb autógyártóit és energetikai vállalatait tömörítő Hidrogén Tanács egyik vezető tagjaként élharcosa a hidrogén alapú társadalomnak. Azaz az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia széleskörű térnyerésének, az épületek fűtésétől a közúti, vízi és légi szállítmányozásig.

Ismerje meg a Toyota Hyrid technológiát részletesen >>>

Shares
Share This