BLOG

Kettős Toyota-győzelem a chilei ralin

Kalle Rovanperä első, csapattársa, Elfyn Evans pedig második lett a hétvégi FIA WRC chilei futamán. A Toyota Gazoo Racing ezzel továbbra is versenyben van a világbajnoki címért.

Dél-Amerikába költözött a FIA WRC mezőnye, Chilében rendezték a rali világbajnokság 11. fordulóját. A hegyes-völgyes, kavicsos szakaszok bizony alapos tesztnek vetették alá a versenyzőket és navigátoraikat a versenyen. Az utolsó napon ráadásul sűrű köd is nehezítette a pilóták dolgát.

2024 FIA World Rally Championship / Round 11 / Rally Chile 2024 / 25th-29th September 2024 // Worldwide Copyright: Toyota GAZOO Racing WRT

Bár Sebastien Ogier szenzációs vasárnapot zárt, a végső győzelmet végül csapattársa, a világbajnoki címvédő Kalle Rovanperä szerezte meg. Az ugyancsak a Toyota Gazoo Racing színeiben versenyző Elfyn Evans pedig a második helyen zárt a háromnapos kiváló teljesítménye eredményeként.

A sikerrel a Toyota továbbra is versenyben van a gyártói világbajnoki címért, a csapat hátránya 17 pont. A szezonból még két futam van hátra, a Gazoo Racing akár már a következő közép-európai futamon az élre állhat. 

A chilei verseny további Toyota érdekessége, hogy a tavalyi WRC2 világbajnok Sami Pajari GR YARIS Rally1 HYBRID-del összetettben hatodik helyen végzett.  Pajari a következő futamon is ott lesz az első osztályban.

Jari-Matti Latvala csapatvezető így értékelt: „nagyszerű eredmény a csapatunk számára, különösen az elmúlt két futamon tapasztalt nehézségek után. Pilótáink nagyszerű munkát végeztek az utolsó szakasz végéig. Ez az eredmény nagy motivációt ad a hátralévő két versenyhez.” 

Végeredmény: 

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 óra 58 perc 59,8 s

2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) + 23,4 mp

3 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai Rally1 4 H.309 Hyundai 4 H.20.

Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m01.1s

5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m02.7s

6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota)  

 Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m47.7mp

2024-es FIA Rally Világbajnokság állása a 11. forduló után:

1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 482 pont 2 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 465 3 M-Sport Ford World Rally Team 245 

 

Ismerje meg készletajánlatunkat!